oliwa z oliwek

Nie wszyscy jeszcze wiedzą, że oliwa z oliwek uznawana jest za najzdrowszy rodzaj tłuszczu, który wykorzystywany jest głównie w kuchni, ale znajduje również swoje zastosowanie w medycynie i kosmetologii. Co takiego kryje w sobie oliwa, a sprawia zarazem, że jest tak wyjątkowa?

Jak powstaje oliwa z oliwek? Mamy różne rodzaje oliwy: extra virgin, virgin lampante lub z wytłoczyn oliwnych. Tym razem skupimy się na tej najzdrowszej odmianie – oliwie z pierwszego tłoczenia (extra virgin) i na sposobach jej wykorzystywania.

 

Jak powstaje oliwa z oliwek?

Powstaje w sposób mechaniczny w wyniku tłoczenia. Uznawana jest za najzdrowszą, ponieważ do jej wykonania nie używa się żadnych dodatkowych substancji. Jest to gęsty płyn, który tworzy się w wyniku zagniatania miąższu z oliwek. Proces tłoczenia odbywa się na zimno, tym samym oliwa nie jest poddawana obróbce termicznej i nie traci swoich wartości odżywczych. Sam proces zbierania owoców wykorzystywanych do tworzenia oliwy z oliwek jest skomplikowany, ponieważ muszą to być owoce, które zerwane zostały bezpośrednio z drzewa. Dlaczego nie mogą to być te które zbierzemy z ziemi? Ponieważ szybko fermentują, a żeby uzyskać najlepszą jakość, oliwki musza być najświeższe. Do wykonania około litra takiej oliwy potrzeba od 3 do 5 kilogramów oliwek.

 

Właściwości odżywcze

Oliwa z oliwek zawiera wielonasycone kwasy tłuszczowe, które podnoszą ilość dobrego cholesterolu, tym samym przeciwdziałają pojawieniu się miażdżycy. Dodatkowo bogata jest w kwas oleinowy, który pomaga w walce z astmą oraz zawiera przeciwutleniacze. Witaminy które występują w oliwie z oliwek to: A, D, K. Jest to produkt, który powinno podawać się najmłodszym, ponieważ wpływa na prawidłowy wzrost kości.

 

Sekret oliwy z oliwek

Oliwa z oliwek odpowiedzialna jest za hamowanie procesu starzenia. Niweluje rozwój wolnych rodników i wpływa na prawidłowe działanie wątroby. Czyli odmładnia nie tylko z zewnątrz, ale również wewnątrz. Dzienna dawka spożycia oliwy z oliwek uzależniona jest od twojej diety. Dobrym sposobem na określenie odpowiedniej dziennej ilości jest skomponowanie diety u dietetyka lub po prostu na skonsultowaniu się z nim w sprawie tego jaka dawka będzie dla ciebie najbardziej odpowiednie. Szerokie zastosowanie oliwy z oliwek sprawiło, że na proces naszego starzenia się możemy wpływać nie tylko od kuchni, ale również od kosmetologii.

 

Oliwa z oliwek w kuchni

Nie należy poddawać oliwy z oliwek pod działanie wysokich temperatur, ponieważ całkowicie traci swoje wartości odżywcze. Dlatego też podczas jej produkcji temperatura nie przekracza 25 stopni. Bardzo dobrze sprawdza się jako dodatek do sałatek, ponieważ podbija smak warzyw i wydobywa z nich to co najlepsze. Wykorzystywać ją możesz do jakichkolwiek potraw chcesz.

oliwa z oliwek

Oliwa z oliwek w kosmetologii

Tu oliwę można stosować w różnorodny sposób:

– jako oliwki wykorzystywane podczas masażu ciała,

– jako wcierki (odżywkę do włosów) – nada kolorytu i pomoże wygładzić łuskę włosa,

– można oliwę z oliwek wykorzystać do produkcji naturalnych domowych kosmetyków, na przykład maseczkę natłuszczającą do twarzy (mieszamy oliwę z oliwek z żółtkiem kurzym i maseczka gotowa), lub można zrobić z niej peeling do ust (cukier + odrobina oliwy),

– jeśli masz problemy z popękaną i sucha skórą stóp i dłoni, to idealnie sprawdzi się jako natłuszczająca oliwka (możesz odrobiną wlać do wanny, albo przygotować miskę z ciepłą wodą w której będziesz moczyć stopy), możesz również bezpośrednio na ciało nałożyć odrobinę oliwy i pozwolić jej wchłaniać się przez około 15 minut – po tym czasie spłucz oliwę,

– idealnie sprawdzi się w zapobieganiu lub w walce z rozstępami (jeśli jesteś w ciąży, to pamiętaj, żeby codziennie wsmarowywać oliwę w ciało, w szczególności w brzuch, ponieważ zapobiegnie ona rozstępom pociążowym). A jeśli jednak już masz rozstępy, to oliwa pomoże ci w ich niwelowaniu.

Autor: Agata Litwin

Komentarze