właściwości czekolady

Produkt niezwykle uzależniający i bardzo dobry w smaku. Dostarcza olbrzymią ilość endorfin, które sprawiają że stajemy się radośniejsi. Mówi się, że jest to afrodyzjak, wobec którego nie da się przejść obojętnie. Smakosze czekolady wymyślili już chyba wszystkie możliwe sposoby jej serwowania. A jakie są właściwości czekolady dla skóry?

Czekolada powstaje z orzecha kakaowca. Im więcej miazgi kakaowej w produktach czekoladowych tym lepiej, ponieważ nie tylko smak staje się bardziej intensywny, ale sam produkt jest zdrowszy i bogatszy w minerały. Głównym elektrolitem jest magnez, który powszechnie stosowany jest jako środek antystresowy, łagodzący ośrodek nerwowy w mózgu. To tylko jedno z wielu właściwości jakie kryje w sobie ten niezwykły produkt. Ale zanim do tego przejdziemy, warto poznać historię tego jak powstała czekolada.

Początki

Powstanie czekolady datuje się na 1828 rok, kiedy to pierwszy raz opatentowano sposób jej proszkowania. Twórcą tego był Casparus van Houten Senior. Dzięki teamu powstała możliwość jej upłynnienia, którą nazwano alkalizacją. I tak powstała pierwsza tabliczka czekolady. Uzyskano ja dzięki wymieszaniu cukru, z proszkiem i tłuszczem kakaowym.

Odżywcze właściwości czekolady

Prócz magnezu czekolada bogata jest również w żelazo, które odpowiedzialne jest za dbanie o odpowiednie krążenie krwi. Nie tylko wpływa na produkcję czerwonych krwinek, ale również bierze udział podczas rozprowadzania tlenu wewnątrz naszego organizmu. Bogata jest w węglowodany, dzięki czemu dostarcza nam dużo energii – człowiek ma więcej werwy i chęci do działania. Udowodniono, że czekolada jest antydepresantem, dlatego jeśli czujesz, że masz złe dni sięgnij po czekoladę. Oczywiście w odpowiednich ilościach. Jeśli chcesz bez konsekwencji cieszyć się jej smakiem, to zjadaj ją w jakiej tylko formie chcesz na śniadanie. Jest to jedyny posiłek w ciągu całego dnia, który całkowicie ulega spaleniu (zostaje przetrawiony) w naszym organizmie. Czekolada bogata jest również w teobrominę, która reguluje prace nerek i w pozytywny sposób wpływa na ich funkcjonowanie. Mówi się również, że działa jak kawa dzięki zawartej w sobie kofeinie (pobudza), a przy tym jest od niej zdrowsza.

Czekolada i jej zastosowanie

Powszechność i uniwersalność tego produktu sprawia, że zaczęto go stosować nie tylko w kuchni, ale również w medycynie i kosmetologii. Występuje w różnych formach, dzięki czemu stała się łatwym produktem podczas obróbki chemicznej i mechanicznej.

– W kuchni jest to produkt, z którego można zrobić nie tylko słodkie, ale również i wytrawne dania, które zasmakują nawet najbardziej wymagającym smakoszom. Jest to produkt uzależniający, który może występować w postaci płynnej i stałej. Czekolada często łączona jest z mlekiem (czekolada mleczna) dzięki czemu dodatkowo przyczynia się do prawidłowego wzrostu kości (bogata jest w niezbędny do tego wapń).

– W medycynie czekolada wykorzystywana jest jako antydepresant i środek antystresowy. Zaleca się spożywanie jednej kostki czekolady dziennie, w celu dostarczenia w postaci naturalnej (unikamy tabletek) odpowiedniej ilości magnezu, żelaza i cynku.  Zawiera również witaminy: A, E i witaminy z grupy B.

– W kosmetologii czekolada ma szerokie zastosowanie. Bardzo dobrze nawilża skórę, odżywia i działa jak eliksir młodości – ponieważ poprawia jej jędrności, niwelując drobne zmarszczki. Stosowana jest jako naturalny środek antycellulitowy i pomagający zmniejszyć rozstępy. Może występować na przykład w formie maseczek, kremów, peelingów, żeli, pianek. W salonach kosmetycznych wykorzystywana jest między innymi podczas wykonywania masaży.

Autor: Agata Litwin

Komentarze