pixabay.com

Trzeba zacząć od tego, że dieta bezglutenowa nie jest dietą dobrą dla każdego! A na jej temat narosło kilka mitow. Dieta bezglutenowa jest idealnym rozwiązaniem dla osób, których organizm nie toleruje glutenu, chorych na celiaklię

Warto pamiętać, że dieta bezglutenowa nie jest dietą odchudzającą. Jest kierowana wylącznie dla osób, których organizm nie akceptuje glutenu. I jest wtedy jedynym skutecznym lekarstwem.

Nie wystarczy częściowe wyeliminowanie składników, a wszystkich produktów zawierających gluten.

Nie wszystkie produkty bezglutenowe są bezpieczne – to, co pozornie wydaje się w porządku, nie zawsze takie jest. Istnieją produkty, które mimo braku zawartości glutenu powinny być wyeliminowane z diety. Są to: zupy z proszku, płatki kukurydziane, oraz niektóre substancje dodawane jako przyprawy. Najlepiej dokładnie przeglądać etykietę.

Niektórzy zastanawiają się, co z kawą? Czy jej picie jest zakazane? Hm… Najbezpieczniej pić kawę sypaną.

Uwaga na mięso i owoce!

Mięso nie jest wolne od glutenu! Zawiera go większość wędlin, szczególnie wysokiego gatunku.

Bezpieczne w diecie bezglutenowej wydają sie być owoce.

Owszem. Jednak należy mieć na uwadze, że większość suszonych owoców jest posypywana mąką.

pixabay.com

Skąd problem z glutenem?

Nietolerancja glutenu to celiakia. Jest chorobą autoimmunologiczną, która jest wrodzona. Nie da się jej wyleczyć, dlatego obowiązkowe jest przestrzeganie diety. Gluten ma zły wpływ i szkodzi organizmowi chorego. Powoduje problemy z jelitami. Do najczęstszych objawów celiakli zalicza się:

1. Bóle brzucha

2. Niski wzrost

3. Problemy ze szkliwem

4. Wysoki poziom cholesterolu

5. Osteoporoza

6. Zespół jelita drażliwego

Celiakię diagnozuje się tylko przez odpowiednie badania, na które kieruje lekarz. To on ustala dietę i nie należy normować jej samemu. Może to doprowadzić do poważnych problemów ze zdrowiem oraz niedoboru składników odżywczych.

Wymienione wyżej objawy, mogą również odnosić się do innych chorób.

Jeśli zaczynamy podejrzewać u siebie nietolerancje na gluten, należy wziąć to pod uwagę. Najlepiej iśc do lekarza!

Dieta bezglutenowa ma pewne zalety!

Wbrew pozorom, dieta bezglutenowa ma wiele zalet.

Przede wszystkim zwięsza świadomość tego, co jemy. Uczy przeglądać etykiety na produktach, dzięki czemu rozszerzamy wiedzę na temat odżywiania.

Mamy również większe urozmaicenie potraw! Możemy również kształtować i doskonalić umiejętności kulinarne.

Dieta ta eliminuje również nawyki związane z obżarstwem. Podczas imprez, większość przekąsek dla osób chorych jest zakazana, ze względu na skład.

Zdrowo jemy jedząc owies i kasze. Warto pamiętać, że można jeść owies nieposiadający żadnych składników chemicznych. W roli dodatków do obiadu odpowiednie są kasze, które nie zawierają pszenicy np. gryczana oraz jaglana. Kasze jaglaną można również dodawać do mięsa. W Internecie są dostępne propozycje bezglutenowych sałatek, ciast, przekąsek. Tak naprawdę mnogość produktów z których można sporządzić bezglutenowy jadłospis jest wielka! To ułatwia życie chorym na celiaklię i urozmaica smaki nam wszytkim!

Małgorzata Jaszewska

Małgorzata Jaszewska

Z zamiłowania jestem studentką etyki. Moje zainteresowania obejmują psychologię, grafikę komputerową oraz szeroko pojętą tematykę kobiecości. W wolnych chwilach czytam literaturę piękną, uczę się języka hebrajskiego i włoskiego, podróżuję oraz piszę wiersze i rysuję węglem. Miłośniczka lodów waniliowych i sztuki.

 

 

Komentarze